Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman recenzuje knihy - Díl první: Ústava České republiky

Moji milí občané, tedy vy, co jste mne volili. Už několikrát a opakovaně jsem byl svědkem toho, jak novinářská žumpa a Sörösem placená lumpenkavárna nařkli mé voliče z primitivnosti a nevzdělanosti.

Sice je to paradox, protože IQ českého novináře většinou odpovídá jeho tělesné teplotě, ale stejně jsem se s tím rozhodl něco udělat.  A jelikož už Ferdinand Peroutka říkal: “ i z blbce udělá člověka dobrá kniha,” tak jsem se rozhodl vás, milí občané, přiblížit světu literatury. Dnes bych vám tedy chtěl představit knížku, kterou mi poslední dobou spoustu lidí doporučovalo k přečtení, jmenuje se Ústava České republiky. Je to tedy spíše taková brožurka, ale aspoň začneme pozvolna.

Špatná zpráva je, drazí občané, že tato knížečka nemá ilustrace, chápu, bude to pro vás asi frustrující a mnohé to odradí, ale co se dá dělat. Další špatná zpráva je, že mně osobně, ani vice-prezidentovi Jiřímu se toto dílko vůbec nelíbí, ale nejspíš je důležité, abyste si to vy, voliči, přečetli.

Informace o autorovi
Je to taková slátanina bez hlavy a paty, není divu, že nemá ani autora, taky bych se pod to nepodepsal. I když na druhou stranu v preambuli(to je něco jako úvod)se píše: “My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku,..” takže se asi jedná o kolektiv autorů.

Obecné informace o díle
Toto dílko, milí voliči, vzniklo někdy v devadesátých letech, těžko říct, co bylo podnětem k sepsání tohoto pamfletu, nejspíš byli autoři zaměstnanci nějaké neziskovky a nudili se. Literárním druhem bude Ústava nejspíš próza, možná literatura faktu, těžko rozlišit. Žánrem se nejspíše jedná o utopickou sci-fi literaturu, jak dokazuje třeba věta: “Lid je zdrojem veškeré státní moc,” všichni přece moc dobře víme, že lid je zdrojem volebních hlasů. Co se týká literárního směru, tak to nejspíš bude dílko nějakých utopických socialist, nebo pražské kavárny.

Jazyk knihy
V Ústavě se mluví dost nudně a školometsky, skoro jako by to psal pseudointelektuál jako Pehe. Používá se er-forma a jazyk je bolestně spisovný a cizí běžnému občanu. Osobně si myslím, že nějaká ta “kunda” by tomuto nudnému paskvilu jen prospěla a dobře užité ostřejší slovo by dílko jen oživilo. Musíte uznat že věta : “Změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je kurevsky  nepřípustná,” zní daleko rázněji, když se takto okoření.

Charakteristika hlavních postav
Musím přiznat, že v této knížečce je postav jak na orloji a většina z nich úplně zbytečná. Nejdříve se tam objeví jakýsi lid, který je takový naivní dobrák, protože na začátku má všechnu moc a pravomoci ale postupně o ně přichází a nakonec mu nezbyde nic. Zcela postradatelnými jsou postavy Poslanecké sněmovny, Senátu, Vlády, Soudů, Územní samospráva a další. Hlavní postavou celé knihy je jakýsi Prezident republiky, tato postava je hlavní a jediný důvod, proč si knihu přečíst. Je to jednoznačně kladná postava, morálně I intelektuálně převyšující a zastiňující ostatní figury, které mu vlastně jen dělají křoví. Nejlépe Prezidenta republiky vystihuje věta:” Prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný.” To je citát, který by se měl vytesat do kamene! Bohužel nehraje Prezidnt republiky v ději až takovou roli, jakou by si zasloužil, ale to bude jistě zaviněno chabým intelektem tvůrců.

Děj
Jak už jsem zmínil, je Ústava strašná slátanina a vlastně I bez děje, vše se jen točí kolem charakteristiky postav, vzájemné interakce mezi postavami je poskrovnu a většinou se tak děje v rovině toho, že jedna postava jmenuje nebo odvolá jinou postavu. Kvůli ději se to tato kniha určitě koupit nevyplatí.

Téma a myšlenka díla
Už jsem zmiňoval, že se jedná o utopické dílko, jakousi studii ideální pohádkové země, kde všichni dodržují jakási pravidla, nedělají si věci po svém a jednají nudně racionálně. Tomuto dílu chybí srdce, temperament. Navíc popisovaný stav věcí v knize by nikdy v realitě fungovat nemohl a nebude, je to čirá fantazie bez kontaktu s realitou.

Co jsem si o knize myslel já?
Co si o knize Ústava České republiky myslím já, je snad nad slunce jasnější a nepochopil by to jen novinář s duševní kapacitou členovce. Je to absolutní paskvil bez ladu a skladu  a můžu vám, milí občané, slíbit, že vám napíšu lepší, takovou, kde dostane mnohem víc prostoru postava Prezidenta republiky a ostatní zbytečné postavy prostě vyškrtneme. Ostatně Jiří už ji píše, začal, myslím, vlevo dole.

 

Autor: Jan Matuška | úterý 25.7.2017 17:37 | karma článku: 15,81 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Jan Matuška

Březen 2018 na facebookovém profilu Jiřího Ovčáčka – letmá analýza

Mám oficiální stránku tiskového mluvčího prezidenta ČR(ne, opravdu ne ten fake profil) ve sledovaných a občas mě docela překvapí, co vše je tímto kanálem komunikováno.Proč jsem překvapen?

3.4.2018 v 17:21 | Karma: 23,24 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Proč jsem to hodil Milošovi

Tak já sem hlavně volit nechtěl. V prvním kole jsem nebyl. Mně politika nezajímá, jsou to všici zloději a tuneláři ty politici: Sobotka, Kalousek, Moravec, Topolánek, Horáček, Klaus, Ruml, aj Bohdalka, všici.

9.2.2018 v 10:25 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Můj proslov - 17.5. akce Je to na nás, Brno! Proč? Proto!

Sešlo se nás sice míň než minulý týden, ale stálo to za to, a narozdíl od Babišových lajků na FB, nikdo z přítomných nebyl fake. Níže moje řeč a děkuju moc všem, kteří přišli!!

17.5.2017 v 19:40 | Karma: 16,18 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Můj proslov z brněnské akce proti Babišovi a Zemanovi

Kam jinam, než na Babišův web dát můj proslov z akce proti němu? Akce se vydařila, je fajn vědět, že se lidi nebojí dát najevo svoji nespokojenost se stavem věcí. Samozřejmě, že nás navedl Kalousek a platil to Soros, koblihu?

10.5.2017 v 20:12 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Naše hnědé vojsko

Zajímám se o vojenskou historii, sice povrchně, nesystematicky a ne nijak intenzivně. Proto mám na FB lajku u Našeho vojska. Mám rád jejich publikace i periodika. Dnes mi ale FB stránka NV nabídla triko a hrnek s Hitlerem!

21.2.2017 v 18:21 | Karma: 12,75 | Přečteno: 648x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Politicky nekorektní a nekonkrétní. Přes den průměrný řadový občan, po nocích bojuju převlečený za artyčok se zločinem.