Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Březen 2018 na facebookovém profilu Jiřího Ovčáčka – letmá analýza

Mám oficiální stránku tiskového mluvčího prezidenta ČR(ne, opravdu ne ten fake profil) ve sledovaných a občas mě docela překvapí, co vše je tímto kanálem komunikováno.Proč jsem překvapen?

Protože vycházím z toho, že jsou jen dvě varianty toho, jak by podobný profil – oficiální stránka tiskového mluvčího prezidenta, měl vypadat a fungovat:

  • Je to oficiální pracovní nástroj tiskového mluvčího. Tedy součást náplně práce tiskového mluvčího a ten je za spravování obsahu placen daňovými poplatníky. Stránka by pak měla obsahovat informace o činnosti prezidenta, jeho názorech a stanoviscích, informace související s výkonem funkce hlavy státu nebo jeho mluvčího. Zkrátka měla by obsahovat jen informace přímo související s prezidentem a naopak by neměla obsahovat urážky a útoky, hodnocení něčích názorů, neměla by nikoho zesměšňovat a urážet.
  • Stránka není oficiální pracovní nástroj, je soukromou aktivitou mluvčího.  V tomto případě by tedy pan mluvčí, stejně jako většina z dolních deseti milionů, neměl v rámci pracovní doby Facebook používat pro soukromé aktivity a měl by makat.

Jaká je realita?

Prošel jsem každý jeden status na této stránce za dané období a přišel na následující:

Celkem za 31 dnů března 2018 uveřejnil Jiří Ovčáček na své FB stránce 227 statusů(7,3 statusu na den), což je velice hezké číslo, zvlášť když ho srovnáme třeba se třemi statusy za stejné období, které zveřejnil mluvčí slovenského prezidenta Andreje Kisky Roman Krpelan(a to se, prosím pěkně, v té době na Slovensku vraždili novináři).

Souvisí s prezidentem?

Činnosti a výroků prezidenta republiky se týkalo celkem 110 statusů, to je 48,46% - tedy jen necelá polovina! Většina obsahu stránky tiskového mluvčího prezidenta se tedy v březnu 2018 prezidenta netýkala, zajímavé. Prezidenta se tedy netýkalo 117 statusů ( 51,54% celkového počtu).

Jako příspěvky související s prezidentem jsem hodnotil ty, které se týkaly následujícího: prezident dělal, dělá, plánuje dělat; prezident řekl, říká, řekne; prezidentovo stanovisko k...; oficiální akce Hradu; první dáma. Byl jsem vcelku benevolentní, ačkoliv si nehraju na nějakou objektivitu a jako související s prezidentem byla hodnocena třeba i fotka první dámy na nádvoří, fotka tisku známek(ne už fotka Ovčáčka před tiskem známek), reklamní oznámení o nové knize pana prezidenta. Automaticky do kategorie souvisejících statusů patří příspěvky HRAD.CZ.

Při nejlepší vůli jsem ale nemohl najít souvislost s prezidentem u třech statusů s fotkami květin, fotky Pražského hradu,silnice, velikonočních Ježíšů, ale ani státního znaku a mnoha dalších.

Útočné, urážlivé a zesměšňující statusy

Útočných, urážejících, zesměšňujících nebo negativně hodnotících statusů se v březnu u pana mluvčího objevilo 74 – to je 32,60% z celkového množství statusů. Takže prakticky každým třetím statusem pan Ovčáček někoho zesměšňuje nebo uráží, nebo na někoho útočí.

V březnu byly jeho nejoblíbenějším cílem Česká televize( v 33 statusech – 44,59% z všech útočných statusů) a Miroslav Kalousek a TOP09( v 23 statusech – 31,08% z všech útočných statusů). S velkým odstupem jsou pak zmiňováni účastníci demonstrací, umělci, elity, politici ČR vůbec, pražská kavárna a neobolševici(!).

Tiskový mluvčí jako státní úředník by se jako takový měl zdržet hodnocení názorů a osob ústavních činitelů ČR. Také by neměl ventilovat své osobní politické preference. Ale víme už šestým rokem, jak to ve skutečnosti vypadá. Krásným příkladem útočného statusu je fotka mladého Miroslava Kalouska(doplněno familierním titulováním „Mirek“) v pionýrském kroji, nebo třeba zmiňování České televize jakožto ČST Praha(už neexistující subjekt).

Reklama

Ta by na oficiální stránce mluvčího prezidenta neměla vůbec co dělat, pokud se teda nepletu. Pan mluvčí ale na této stránce propaguje knihu prezidenta( 2 statusy, ale patří i do kategorie „souvisí s prezidentem“), svůj osobní web Svobodný názor( 6 statusů), kauzy Jaromíra Soukupa, a také přidává upoutávky na pořady s panem prezidentem(samotné záznamy a jejich přepisy nejsou vyhodnoceny jako reklama).

Statusy „během pracovní doby“

A jak by vyšel březen na FB Jiřího Ovčáčka, kdybychom zohledňovali jen statusy publikované v pracovní dny mezi 8:00 a 16:30. Během této doby zveřejnil mluvčí prezidenta 108 statusů(5,14 statusu na pracovní den), což je 47,58% z celkového počtu statusů za březen. Tedy necelá polovina a to nejspíš značí, že mnou určená „průměrná pracovní doba“(pro kancelářskou krysu) asi nefunguje, ale budu se jí držet ještě chvilku. V tomto období totiž pan Ovčáček konečně „seká latinu“ a během této doby zveřejnil hned 72 statusů týkajících se prezidenta(66,67% z celkového počtu „v pracovní době“). Útočných statusů také „ubylo“ – je jich „jen“(i jeden je moc) 24(22,22% statusů v pracovní době a 32% ze všech urážlivých statusů).

Závěr, shrnutí atakdále

Když se vrátím k dvěma variantám fungování oficiální stránky mluvčího prezidenta republiky, tak mi vychází, že u varianty, kdy by tato stránka měla být součástí náplně jeho pracovní činnosti, že pan mluvčí dělá svoji práci zle nedobře. Nedaří se mu totiž v nadpoloviční většině případů držet jednoduchého tématu „prezident řekl, prezident udělal“ a naopak každým třetím příspěvkem někoho uráží nebo napadá a také si na pracovní stránce dělá reklamu na osobní web. Tady se pan mluvčí jaksi nesetkává s představou svých chlebodárců – daňových poplatníků, protože ti ho platí jako úředníka a ne jako politika, který má od nich přímý mandát z voleb.

V případě, že tvorba této stránky nespadá do náplně práce mluvčího prezidenta, tak má pan Ovčáček taky docela problém, protože každý pracovní den, během „pracovní doby“ zveřejní průměrně 5 statusů na FB a každý den jeden z těchto statusů na někoho útočí. To by se asi jeho šéfům taky nemuselo moc líbit.

Co z toho plyne? Vůbec nic! Tiskový mluvčí na sociálních médiích operuje v zóně soumraku a jako chytrá Horákyně vystupuje napůl jako mluvčí a napůl jako politik – viceprezident. A je mu to tolerováno a asi i nadále bude.

Autor: Jan Matuška | úterý 3.4.2018 17:21 | karma článku: 23,24 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Jan Matuška

Proč jsem to hodil Milošovi

Tak já sem hlavně volit nechtěl. V prvním kole jsem nebyl. Mně politika nezajímá, jsou to všici zloději a tuneláři ty politici: Sobotka, Kalousek, Moravec, Topolánek, Horáček, Klaus, Ruml, aj Bohdalka, všici.

9.2.2018 v 10:25 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Miloš Zeman recenzuje knihy - Díl první: Ústava České republiky

Moji milí občané, tedy vy, co jste mne volili. Už několikrát a opakovaně jsem byl svědkem toho, jak novinářská žumpa a Sörösem placená lumpenkavárna nařkli mé voliče z primitivnosti a nevzdělanosti.

25.7.2017 v 17:37 | Karma: 15,81 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Můj proslov - 17.5. akce Je to na nás, Brno! Proč? Proto!

Sešlo se nás sice míň než minulý týden, ale stálo to za to, a narozdíl od Babišových lajků na FB, nikdo z přítomných nebyl fake. Níže moje řeč a děkuju moc všem, kteří přišli!!

17.5.2017 v 19:40 | Karma: 16,18 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Můj proslov z brněnské akce proti Babišovi a Zemanovi

Kam jinam, než na Babišův web dát můj proslov z akce proti němu? Akce se vydařila, je fajn vědět, že se lidi nebojí dát najevo svoji nespokojenost se stavem věcí. Samozřejmě, že nás navedl Kalousek a platil to Soros, koblihu?

10.5.2017 v 20:12 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Naše hnědé vojsko

Zajímám se o vojenskou historii, sice povrchně, nesystematicky a ne nijak intenzivně. Proto mám na FB lajku u Našeho vojska. Mám rád jejich publikace i periodika. Dnes mi ale FB stránka NV nabídla triko a hrnek s Hitlerem!

21.2.2017 v 18:21 | Karma: 12,75 | Přečteno: 648x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Politicky nekorektní a nekonkrétní. Přes den průměrný řadový občan, po nocích bojuju převlečený za artyčok se zločinem.